Ørnulf Opdahl og Gunhild Rudjord
I mars møtes to venner og kolleger gjennom kunsten; Gunhild Rudjord og Ørnulf Opdahl. I en felles utstilling viser de keramiske arbeider og billedkunst i KHÅK.
I mars møtes to venner og kolleger gjennom kunsten; Gunhild Rudjord og Ørnulf Opdahl. I en felles utstilling viser de keramiske arbeider og billedkunst i KHÅK.
Simon Wågsholm er fra Ålesund og virker som billedkunstner, tegner og grafiker. Wågsholm er utdannet med BA i Moderne kunst og estetikk (UiB) og debuterte ved Ålesund Kunstforening i 2001 med utstillingen Betraktinger. Simon Wågsholms kunstnerskap handler i stor grad om å utforske maleriets vesen og potensial, og undersøke spenningen mellom tematiske og formale verdier i maleriet.
Den danske kunstneren André Lundquist har lenge vært inspirert av sine forgjengere Egon Schiele, Paul Gaugin og Gustav Klimt. I sin sarte strek og sine skjøre motiver viderefører han art noveaustilen med myke former og en dempet, men fargerik palett.
Magne Furuholmen er aktør på en rekke kulturelle arenaer, med bred internasjonal erfaring gjennom sitt virke som musiker og billedkunstner. Gjennom 30 år i bandet a-ha har Furuholmen vært med på å sette Norges største fotavtrykk i den internasjonale musikkbransjen. Som billedkunstner arbeider Furuholmen på kryss og tvers av medier og teknikker, men har særlig utmerket seg som grafiker og i de senere år som skulptør. I 2016 ble Furuholmens hittil største oppdrag; Imprints, en skulpturpark med 70 tonn keramiske skulpturer offisielt åpnet i Aker-kvartalet på Forne
Sara Elisabeth Tunheim bor og jobber på Alnes. Fra atelieret har hun utsikt rett ut i havgapet, og finner inspirasjon fra denne storslåtte naturen i sine malerier. Hun fascineres også av det klassiske stilleben-maleriet, og har lenge jobbet med portretter av mennesker. KHÅK gleder seg til å vise mangfoldet i hennes motivkrets.
Vi starter utstillingsåret 2021 med en annerledes utstilling. For første gang i KHÅK stilles en privat samling av internasjonal samtidskunst ut. Samlingen Deocariza-Fredly er verdenskjent. Samleren er kjent for å tidlig oppdage talenter innen kunstfeltet, og har vært en viktig bidragsyter til mange internasjonale kunstneres suksess.
Årets desemberutstilling viser et stort spekter kunstnere og uttrykk fra både lokalt og nasjonalt hold. Her får du oppleve maleri, grafikk, keramikk- og glasskunst side om side i en og samme utstilling. Velkommen til en kunstopplevelse i adventstiden.
Susanne Fagermo bor og arbeider i Ulsteinvik. I sitt utstillingsprosjekt ønsker hun å synliggjøre en egenutvikling og eksperimentell prosess hvor hun retter søkelyset mot porselensindustrien som er i ferd med å forsvinne både i Norge, Skandinavia og ellers i Europa. Store deler av produksjonen er enten flagget ut eller forsvunnet av andre årsaker.
Frans Widerberg (1934-2017) regnes som en av Norges fremste grafikere og malere, og ble utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og ved Statens Kunstakademi. Hans kunst er karakterisert som nyfigurativ og preget av primærfarger. Han blandet ikke fargene med hvitt eller svart, men brukte dem som regel helt rene og klare
KHÅK popper opp i Langevåg! Velkommen til salgsutstilling med Roy A. Dahl på 'Gamle Sporten' i Sloghaugvegen 1. Åpningstider: torsdager 14.00-18.00, fredager 11.00-16.00.
Vi feirer at vår samarbeidspartner Blomqvist Kunsthandel fyller 150 år. Utstillingen inneholder et utvalg kunstverk som viser et tverrsnitt av Blomqvist sin lange historie, med sentrale verk fra den norske gullalderen, modernismen, samtid og selvfølgelig Blomqvist sin “egen” Edvard Munch - en kunstner som samarbeidet tett med dem gjennom flere tiår.
I mange år har jeg malt portretter, eller grupper med mennesker. Portrettene er ikke spesifikke mennesker, men de vi møter hver dag, over alt. Alle har de en spesiell historie å fortelle. Vi kjenner ikke de vi møter på gaten, og vi må danne oss vårt eget bilde av den personen vi ser.
Stiftelsen Kjell Holm har gleden av å invitere til kunstutstilling, kulturprisutdeling og vakker musikk på KHÅK i anledning Stiftelsens dag. Utstillingen viser verker stiftelsen har kjøpt i nyere tid og som nå inngår i Stiftelsen Kjell Holms kunstsamling. Det er Ørnulf Opdahl som har gjort utvalget og satt sammen utstillingen.
Inger K. Giskeødegård er billedkunstner, illustratør og avistegner. (Årets avistegner 2001) Hun er utdannet interiørkonsulent og medlem av Norske Billedkunstnere, Tegnerforbundet og Nordiske Tegnere. Hun har blant annet illustrert for Harald Grytten i serien ”På skisseblokka” i Sunnmørsposten og for Gunnar Staalesen i en helsides serie fra Bergen i Bergens Tidende.
Elisabeth Werp har et solid etablert navn innen norsk samtidskunst. Maleriene hennes tematiserer ofte lengsel og forlatthet; tomme rom med symbolrike gjenstander, hvor malingslagene ligger som lette slør over lerretet.
Lene Kilde skaper skulpturer som er inspirert av barn og deres følelser. Selv opplever hun at barns kroppsspråk er den ærligste og tydeligste formen for kommunikasjon, og har valgt å arbeide spesielt med dette i sitt kunstnerskap.
Brødrene Homstvedt arbeider innenfor hvert sitt visuelle felt, Håvard med kunsten og Hallgeir med design. I mars møtes de for å samarbeide på tvers av sine felt i ett og samme rom.
Terje Risberg har de siste syv årene brukt bilen som studieobjekt. Han bearbeider forlatte biler som form og skulptur, og flytter dem til nye omgivelser. Dermed oppstår overraskende situasjoner som inviterer til ettertanke.
For Ingrid Lilja Arntzen er musikk og visuelle uttrykk to sider av samme sak. Som musiker og trommeslager er hun vant til å lytte nederst i lydbildet. Der ligger linjene som holder komposisjonen sammen. Denne kunnskapen bruker hun også når hun lager bilder. Hun ser etter det som ligger dypest. Det som holder bildet og får det til å vibrere.
I denne utstillingen møtes tre ulike kunstneres fokus og uttrykk i samme tema. Brungot, Akslen og Sønderland søker å utvide tolkningsromet i sine enkeltverk og skape en utstilling hvor kontraster og berøringspunkter gir spenning og dybde. Hva skjer med Brungots urbane rom og landskap i møte med de konseptuelle og ofte politiske tekstilarbeidene til Akslen, eller monotypiene til Sønderland, som er av mer ekspressiv karakter?
KHÅK inviterer til en mangfoldig gruppeutstilling med maleri, grafikk og tredimensjonal kunst når vi torsdag ettermiddag åpner dørene for årets desemberutstilling. Her blir det både lokale kunstnere, velkjente navn og rom for nye kunstoppdagelser.
Hva som blir utgangspunktet for et maleri kan variere, men observasjonen er ofte emosjonelt ladet, sier Marit Geraldine Bostad (f.1976, Horten) om sin kunst. Hun beskriver sin praksis som en måte å koble ut en ytrestyrt verden ved å være til stede i sitt eget øyeblikk.
Ellen Grieg (f. 1948, Oslo) jobber i et abstrakt formspråk i tekstile materialer. Hun er opptatt av mønster, farger, strukturer og materialitet, både i naturlige og syntetiske fibrer, og jobber skulpturelt med tekstilene.
Velkommen til en utstillingsperiode hvor forholdet mellom mennesket, naturkreftene, teknologien og vitenskapen er tema.
Christer Glein arbeider i grenselandet mellom det figurative og abstrakte. Han inspireres av de modernistiske mesterne, som Paul Cezanne, Pablo Picasso og Willem de Kooning. På samme måte som dem er han opptatt av kunstens autonomi og egenverdi. Derfor er komposisjon, farge og form viktige elementer i hans arbeider.
Stiftelsen Kjell Holm inviterer til utstillingsåpning mandag 12.august kl. 19.00.
I denne utstillingen stiller 6 norske og 6 danske kunstnere ut sine horisonter. Utstillingen er et samarbeid mellom kurator Klaus Mortensen og KHÅK Kunsthall. Prosjektet søker å gjøre horisonten mellom de to nabolandene kortere.
I forbindelse med Norske Grafikeres 100-årsjubileum viser KHÅK Kunsthall en utstilling med grafiske arbeider fra en rekke norske grafikere.
Frank Brunner jobber både med maleri og grafikk. Han maler stille øyeblikk, hvor motivene kretser rundt silhuetter av mennesker og dyr i både urbane og naturlige omgivelser. I tillegg er elementer som jordkloder, vannfall og vannspeilinger gjentakende elementer i hans komposisjoner.
For første gang på lenge vises Edvard Munch sine kunstverk i Ålesund. Utstillingen er et samarbeid mellom Blomqvist og KHÅK Kunsthall, hvor Blomqvist har valgt ut en rekke grafiske hovedverk fra Munchs produksjon, alle lånt inn fra private eiere, som vises i KHÅK sine lokaler i Ålesund sentrum.
Yngve Henriksen (f. 1965, Svolvær) bruker hjemtraktene i Lofoten som sitt kildemateriale når han jobber med kunsten.
Marianne Heske er født og oppvokst i Tafjord, men reiste tidlig ut i verden for å utdanne seg innen kunst. Det startet ved Bergen Kunsthåndverkskole i 1967, før hun reiste videre til prestisjetunge kunstskoler i Paris, London og Maastricht.
Brigitte Bo Stolpmann jobber med fotomontasjer, et kunstnerisk uttrykk som gir henne muligheten til å utvide det tradisjonelle fotografiske blikket.
Når dørene åpner for årets siste utstilling i KHÅK, er mangfold det store stikkordet. Her kan du gjøre et dypdykk i kunstnens verden, gjennom grafikk, maleri, skulptur og kunsthåndverk fra et stort antall kunstnere. Enten du bare vil se og oppleve, finne en julegave til noen - eller til deg selv - er denne utstillingen verdt et besøk. Velkommen!
Marius Martinussen har på kort tid markert seg som en av de mest markante malerne som vokste opp på 80- og 90-tallet. Bildene hans knyttes ofte til populærkulturen, og har referanser til både amerikansk popkunst, ekspresjonisme og street art. Koloritten er fargesterk og motivene abstrakte.
Ingrid Jangaard Ousland er født og oppvokst i Ålesund. Hun bor og arbeider på Nesodden, men returnerer nå til hjembyen med en separatutstilling i KHÅK Kunsthall. Billedtitlene kan tyde på at hun ikke lar den vakre Sunnmørsnaturen gå i glemmeboken selv om hun ikke ser den hver dag. Både «Fjordpassasje» og «Vestland, Vestland» blir å se i gallerirommet i Keiser Wilhelms gate 36.
RE-NOVASJONER Esther Maria Bjørneboe åpner høstprogrammet i KHÅK med en gnistrende utstilling full av farger. Kanskje ikke overraskende, siden hun er utdannet ved Institutt for Farge, ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Om du googler navnet hennes er det tegninger i svart/hvitt som dukker først opp. Hun er nemlig også rettstegner, og balanserer dermed to veldig ulike visuelle verdener til daglig. I KHÅK Kunsthall er det selvsagt kunsten som skal vises. Her får du se rene fargeflater bryte mot hverandre, hvor harmoni og uorden samarbeider for å skape den gode visuelle balansen.
Årets sommerutstilling er det Roy Andreas Dahl som står for. Han er både landskapsmaler og øyeblikksmaler, og motivene spenner fra bylandskap og menneskeskildringer, til mer tradisjonelle landskap fra Sunnmørsnaturen.
Ragnhild Søvik tar med seg både malerier og helt nye grafiske arbeider når hun åpner utstilling i april. Om motivene sine, sier hun at de ikke er skissert på forhånd, men blir til under selve arbeidsprosessen.
Gisle Harr ble tidlig introdusert for kunsten. Allerede som liten fant han en fascinasjon for miniatyrskulpturer, og dette har opptatt ham siden. I KHÅK vil han vise skulpturarbeider i form av realistiske portretter og hverdagsobjekter som skaleres ned eller opp i forhold til ordinær størrelse.
Simon Wågsholm tar med seg verdensarv inn i KHÅK denne våren. Elementer fra private bilder og bilder fra nyhetsbildet, flettes sammen med motiv fra UNESCOs verdensarvområde rundt Geirangerfjorden.
For mange er rust forbundet med noe negativt og ukontrollert, som bryter ned og fortærer. For Kjell Gunnar Overøye er rust et malerisk virkemiddel med estetiske kvaliteter.
Tittelen på Susanne Kathlen Maders utstilling forteller oss at hun arbeider undersøkende. I 20 år har kunsten hennes blitt til med utgangspunkt i geometriske strukturer. Nå er det frie, ekspressive i ferd med å utfolde seg i hennes kunstnerskap, og slutter sirkelen tilbake til hennes ekspresjonistiske fortid.
Det har faktisk gått 5 år siden Terje Fagermo markerte sitt 80-årsjubileum med en imponerende utstilling i Ålesund Kunstforening. År og alder ser ikke til å sette spor hos kunstneren. Daglig i gang i sitt atelier i Moloveien der han lager nye bilder, og holder sin nyfikenhet og sin altoppslukende arbeidslyst ved like. Terje Fagermo veksler mellom det figurative og det abstrakte uttrykket, - fra de svevende geometriske konstruksjoner som han har gitt himmel-rommet som ”tumleplass, (som krever en imponerende stø hånd), – til landskapsskildringer der Sunnmørsnaturen er fanget i farger, lys og figurasjon.
Nico Widerberg er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og ved Statens Kunstakademi i Oslo. Han har hatt en rekke separatutstillinger i Norge og internasjonalt. I løpet av sine 30 år som billedhugger og billedkunstner har Widerberg markert seg sterkt på den norske samtidskunstscenen.
Jacob Brostrup (f. 1973) er utdannet ved Danmarks Designskole i perioden 1998-2002 og har hatt flere kritikerroste utstillinger i Skandinavia. Brostrups arbeider er blant annet solgt til Statens Kunstfond. Han har hatt flere store utsmykkingsoppdrag i Danmark og Norge. Han bor og jobber for tiden i Barcelona, i tillegg til hans sommerstudio i Nordvestsjælland i Danmark.
Henrik Placht (f. 1973) studerte ved Academy of Fine Art, Bergen (2000-2001), Academy of Fine Art, Berlin (1999). Han har en omfattende internasjonal erfaring fra blant annet Tyskland, Israel, Palestina og Nord Korea.
Karin Augusta Nogva (1976) bor og arbeider i Ålesund. Hun har master fra Kunsthøyskolen i Bergen, i tillegg til bachelor printmaking ved Edingburgh college of Art.
Årets sommerutstilling viser et utvalg bilder fra Ålesund Kunstforenings faste samling og Stiftelsen Kjell Holms kunstsamling.
I 2014, det året Ørnulf Opdahl fylte 70 år, viste kunstforeningen en retro-spektiv maleriutstilling av kunstneren. Utstillingen viste arbeider fra tiden rett etter han avsluttet studiene ved Statens kunstakademi, tidlig 60 tall, og helt fram til i dag. En interessant utstilling som viste en alltid aktiv og utforskende kunstner.
Gruppeutstillingen samtale10 viser maleri, smykker, keramikk og glasskunst av 10 kunstnere. Benjamin Bergman / Kathrine Lindman / Heidi Sand / Anna Talbot / Kari Håkonsen / Beate Einen / Linda Lothe / Per Fronth / Stine Walderhaug / Liv Heier
Utstillingen har sitt utgangspunkt i et privat arkiv som Jannik Abel har arvet etter sin far, Hassa Abel, som var fjerde generasjons driver av Norges første kunsthandel – Abels Kunsthandel. Abel Kunsthandel ble grunnlagt i 1886 i Oslo av Jannik Abels tippoldefar, Hans Abel, og drevet av familien Abel fram til det ble nedlagt i 2009.
Ruben Eikebø / Tom Monsås / Fredrik Wiig Sørensen
Velkommen til årets tradisjonelle desemberutstilling i KHÅK Kunsthall. Utstillingen viser maleri, tegning, foto, grafikk og kunsthåndverk fra en rekke kunstnere. Utstillingen åpner fredag 9. desember kl. 17.00.
Lørdag 5. november kl. 14.00 presenterer Ålesund Kunstforening utstillingen Texture i KHÅK Kunsthall. På åpningen blir det en artist talk mellom Magne Furuholmen og Ørnulf Opdahl. Det blir musikk ved Ålesund Strykekvartett.
Steinar Hansen har sin utdanning fra Statens kunst og håndverksskole i Oslo, med etterutdanning fra Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling for litografi.
Man finner en form for uhøytidelig materialbruk i Berqvams arbeider. Hun benytter tradisjonelt håndarbeid som broderi, hekling og søm i sine særegne skulpturer og installasjoner. Metoder og stoff som vanligvis er tiltenkt leketøy, blir opphøyd til eksistensielt ladet samtidskunst. Hun gir masseproduserte ting en ny og felles uniformitet i en mykere parallellverden.
Åpningen av KHÅK Kunsthall markeres med en stor kollektivutstilling med 15 anerkjente kunstnere, hvor flere har stilt ut i Ålesund Kunstforening tidligere. Utstillingen vil vise et mangfold av ulike teknikker og uttrykk; tegning, maleri, akvarell, billedvev, skulptur, installasjon og keramikk.
Erling Valtyrson er utdannet ved Statens Kunst- og Håndverksskole i Bergen og det Vestlandske Kunstakademi i Bergen. Han arbeider som grafiker og er kjent internasjonal for sine grafiske verker.